Els Reis

El dia de Reis l’Església celebra la festa de l’Epifania o Manifestació de Jesús.

Els Reis Mags d’Orient, són, segons el Nou Testament, uns mags o savis que van voler retre homenatge al Nen de Déu, nat a Betlem, “guiats per una estrella que els anava al davant fins que s’aturà al damunt d’on era l’Infant. Entraren a la casa, veieren l’Infant amb Maria, la seva mare, i, prosternant-se, el van adorar. Després obriren les seves arquetes i li van oferir presents: or, encens i mirra.” (Mt. 2,9-11).

images-1Mitjançant l’or subratllen la divinitat real; amb l’encens el reconeixen com a sacerdot de la nova aliança i en oferir-li la mirra exalcen el profeta que vessarà la pròpia sang per reconciliar la humanitat amb el Pare.

Amb aquest homenatge volgueren manifestar, doncs, el reconeixement de Jesús com a Messies.

L’Evangeli de Sant Mateu (l’únic que en parla) no especifica quants eren, nomes diu que eren mags i que venien d’Orient. Amb el segles, aquest mags o savis van passar a ser astròlegs i després reis.

A les esglésies orientals els reis tenen diversos noms, però a occident els noms es van assentar des del segle VIII com a Melcior, Gaspar i Baltasar.

Es diu que un venia de Pèrsia, un de Babilònia i un altre d’Àsia. Aquets tres llocs eren en aquells temps indrets de gran reconeixement per la seva cultura.

Anuncis